Home » Blog » Lekke band .........

Lekke band .........

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 10:28

 

 

Pffffffffff, …. Daar ga je! Een lekke band!!

Daar had ik net geen rekening mee gehouden. Nou daar sta je dan… volgens mij ken je dat gevoel wel, de meesten hebben dat wel eens meegemaakt. Ik dus ook….

 

Maar dit keer had ik geen echte lekke band, maar een figuurlijke….

Zal je uitleggen wat er is gebeurd:

 

O ja, een lekke band; het had zo maar gekund toen ik met een grote groep betrokken Houtenaren op een mooie dag door Houten Oost fietste. Nee, we hadden alle tijd en ruimte om ons heel goed te laten informeren en verdiepen in de mogelijkheden van toekomstige woningbouw in dit “nog groene gebied”. De Gemeente had het goed bedacht, vormgegeven en gepresenteerd. Maximale participatie van de Houtense bevolking.

Het was het sluitstuk van een lang en doortimmerd proces met inspraakavonden, interactieve sessies over wat we belangrijk vonden, een gezamenlijke definitie bedacht over het Houtense DNA, en dat allemaal om te komen tot een “gedragen” en mooie Ruimtelijke Koers. Het zou een prachtig, duurzaam, leefbaar en toekomstgericht plan worden…

Nou, alles overpeinzend op de fiets in Houten Oost zag het er nog zonniger uit dan dat het die dag al was. So far …… so good

 

En toen kwam die lekke band …… Pffffffffffffffffff

 

Was dat het resultaat van onze betrokkenheid, inspraak, gezamenlijkheid, consensus, het goede gevoel? Ik kreeg een Ruimtelijke Koers voorgelegd waarin oplossingen, voorstellen en uitwerkingen stonden die in mijn beleving volstrekt in tegenspraak waren met de uitkomsten van al die maanden “meefietsen” met al die andere betrokken Houtenaren.

Waar was Houten Oost gebleven? Hoezo bouwen volgens het Houtense DNA? Hoogbouw en verdichting tot 14 etages hoog? Bouwen langs de A27 terwijl de meesten vonden dat dat echt niet kon ivm een gezond leefmilieu? Het ging maar door….

 

Had ik een glassplinter gemist, of een spijker? Nee !! Volgens mij had ik goed opgelet maar blijkbaar was m’n band stiekem door de schrijvers van de Ruimtelijke Koers lek geprikt… Weg droom, daar stond ik dan. Figuurlijk, langs de kant van de weg, ergens langs een (nu nog) mooi Houtens fietspad.

 

Gelukkig … er fietsten heel veel Houtenaren langs die er net zo over dachten als ik. Dit klopt niet, dit kan niet, hoezo participatie!!

 

Ja dan kan je twee dingen doen… Blijven mokken dat je band lek is, anderen de schuld geven en wachten tot hij geplakt wordt. Of je band zo snel mogelijk weer plakken en zelf het initiatief nemen om met andere gelijkgestemden met mooie alternatieven te komen.

Nou, die gelijkgestemden zijn er gelukkig in ruime mate. Initiatieven om een referendum te starten, bewonersinitiatieven in diverse wijken en (in mijn geval) het samen met zeer betrokken Houtenaren bedenken en schrijven en delen (ook met de gemeente) van een nieuw leefbaar en duurzaam plan/manifest.

  

Rob Ummels, een gewone Houtenaar, die al 33 jaar in dit mooie dorp woont en ook vindt dat er snel betaalbare woningen voor starters, ouderen, doorstromers, families, etc moeten komen. Maar dan wel in een leefbaar Houten, waarbij gezondheid, duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatneutraal, groen, sociaal, veiligheid de kernwoorden zijn. In mijn overtuiging gaat dat lukken… samen met jullie, betrokken Houtenaren!

 

Op 17 maart hebben jullie de unieke mogelijkheid om niet voor de huidige ruimtelijke koers te kiezen maar de weg vrij te maken voor een andere koers (zonder spijkers, glasscherven, kuilen en punaises)

 

Ik kom je straks tegen op de fiets in een nog mooier Houten………….

En zonder lekke band natuurlijk.


«   »