Home » Blog » Je bent jong en ...........

Je bent jong en ...........

Gepubliceerd op 31 januari 2021 om 20:54

 

 

Mijn naam is Marlot. Ik ben 27 jaar en geboren in het ouderlijk huis in Houten Noord. Ik ben daar opgegroeid in een prachtige groene omgeving waarbij ik dan ook uren buiten speelde. Ik kon een bezoek brengen aan de kinderboerderij, de huttenbouwers speelplaats of gewoon lekker buiten rondstruinen. Daarbij ging ik op zoek naar lieveheersbeestjes, kikkerdril en maakte ik vele heksendrankjes van allerlei takjes en besjes die ik vond. Toen ik ouder werd, ging ik al op jonge leeftijd zelfstandig naar mijn basisschool. Ik kon hier veilig in mijn eentje op de fiets in 7 minuten naartoe fietsen. In mijn jeugd kwam ik overal bekenden tegen. Wanneer ik uit de trein stapte, op Koninginnedag, bij het Fladderen en natuurlijk gewoon op straat.

 

In mijn studententijd ben ik een aantal jaar uit Houten vertrokken. Wel kwam ik elk weekend thuis en werkte dan bij de bioscoop op het Rond. Tijdens mijn afstuderen ging ik terug naar mijn ouders. Na ongeveer twee jaar kwam er de mogelijkheid voor een eigen startersappartement op het Rond. Er werd namelijk een klein kantoorpand omgebouwd naar 25 appartementen waarvan een gedeelte voor starters tot 23 jaar en een aantal appartementen voor starters tot 29 jaar. Tot mijn verbazing en geluk kreeg ik een van de appartementen tot 23 jaar toegewezen.

 

Zoals te lezen in de eerste twee paragrafen ben ik verknocht aan Houten. Ik hou van de groene omgeving. Het dorpse karakter met alle voorzieningen van een kleine stad zoals het theater, de bioscoop, de winkelcentra, de treinstations en nu ik werk, ook de goede connecties met de snelwegen. In de grote stad verdronk ik in de drukte en met name het verkeer vond ik vaak vrij heftig. Ook miste ik de saamhorigheid van de Houtense samenleving. Ik kom nu nog steeds regelmatig bekenden tegen maar al lang niet meer zo vaak als vroeger op de basisschool. Houten is namelijk gegroeid. Nu vind ik dat het groeien erbij hoort maar daarbij moet wel gelet worden op het Houtense DNA en dat er wel een max zit op de groei. Niet dat we straks ineens een stad zijn met over de 100.000 inwoners.

 

Met de huidige plannen ben ik erg bang voor het verliezen van dat dorpse gevoel, de heerlijke groene omgeving en het veilige gevoel waardoor ik hopelijk over een paar jaar mijn eigen kinderen veilig door Houten kan laten fietsen. Ik weet dat er nieuwe woningen nodig zijn. Zeker als ik zelf op den duur ook wil doorstromen in Houten. Maar de huidige wijze is naar mijn mening niet de juiste manier. Mijn ervaringen van het wonen op het Rond zorgen ook voor twijfels. Er gebeurt veel en ik zie dan ook regelmatig de politie, ambulances en de brandweer voorbij komen. Ook heb ik zelf soms de politie moeten bellen. De drugsdealer is daarbij ook een veel geziene bezoeker van het Rond. Saamhorigheid is hier soms wat verder te zoeken. Er zijn veel appartementen en dit zorgt voor anonimiteit in de wijk.

 

Wat gaat er gebeuren als er hoogbouw wordt neergezet in Houten? Als er nu al regelmatig incidenten plaatsvinden? Het is bekend dat hoogbouw voor meer anonimiteit zorgt dus waarom willen we dat dan als dat tegen het Houtense DNA ingaat? Hoe gaan we dan de saamhorigheid bevorderen in een dichtbebouwde omgeving? Ook het verkeer gaat problemen opleveren. De doorstroom zal stroever gaan met zoveel woningen maar ook het parkeren wordt lastig. Wanneer ik de stukken van de ruimtelijke koers lees is hier vaak nog weinig of te makkelijk over nagedacht.

 

Ook heb ik mijn twijfels bij de koers in het geval van de kaders. De gemeente wil het bouwen zelf in de hand houden. Maar op het moment dat een projectontwikkelaar een bod heeft gedaan en de gemeente accepteert, verliest de gemeente met de huidige koers volgens mij een groot deel van die controle. De ruimtelijke koers geeft kaders. Maar kaders kunnen aangepast worden. Ik zou daarom eerder harde richtlijnen/randvoorwaarden hanteren waar de projectontwikkelaars contractueel aan moeten voldoen. Die randvoorwaarden moeten per bouwlocatie individueel worden opgesteld. Uiteraard in samenspraak met de bewoners van die wijk.

 

Kortom, ik zie te veel haken en ogen aan de huidige koers. Ik denk dat het huidige DNA te weinig wordt meegenomen in de plannen en dat deze op sommige plaatsen te veel ruimte voor interpretatie overlaat. De hoogbouw zou ik helemaal limieten aan stellen. Max 5 hoog en een maximaal aantal woningen per pand. Op die manier kan je ervoor zorgen dat de bewoners elkaar kennen. Net zoals in mijn kleine appartementengebouw.

 

Tot mijn grote verbazing las ik vorige week dat er een Houtens Manifest is geschreven waarbij het DNA veel meer is meegenomen. Meer laagbouw, veel groen en ruimte voor het behouden van die samenhorigheid. Een nieuwe wijk waarbij verschillende woontypen waaronder ook appartementen neer worden gezet. Waarbij ook veel aandacht is voor groen en diversiteit van bewoners. Ook denk ik dat er meer kan worden gekeken naar de dorpskernen rondom Houten.

Ik zie het wel zitten als vervolgstap om naar een wijk te gaan waarbij we met verschillende leeftijdscategorieën, culturen en sociaal economische groepen samenwonen met mogelijk een gezamenlijke tuin die we gedeeltelijk zelf kunnen onderhouden.

 

Geef mij de kans om de komende jaren in het mooie Houten te blijven wonen met het DNA en de cultuur waar ik zo van hou. Waar ik mijn toekomstige kinderen kan laten genieten van de vrijheid, veiligheid en het groen waarmee ik zelf zo fijn ben opgegroeid.


«   »