Home » Blog » Het was juni 2019.....

Het was juni 2019.....

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 07:54

 

 

Beste Inwoners van Houten,

 

Het was juni 2019: de gemeente Houten ging nieuwe bouwplannen ontwikkelen en was benieuwd naar de mening van de inwoners. Enthousiast ben ik meerdere keren meegefietst door Houten om te kijken waar er volgens de gemeente gebouwd ging worden. We mochten allerlei papieren invullen en daarin opschrijven wat naar onze mening het beste was voor Houten. Ik was benieuwd naar de uitkomst.

Toen ik de Ruimtelijke Koers uiteindelijk onder ogen kreeg viel ik van mijn stoel! Van mijn mening zag ik niets terug. Waarom werd dan gevraagd wat wij als inwoners ervan vonden? De Gemeente vaart toch gewoon een EIGEN KOERS. Er was totaal niet geluisterd naar de wensen van de burgers.

 

We hebben gekozen om in Houten te wonen vanwege de laagbouw en het groen. Het dorps gevoel. Wij zijn altijd gelukkig geweest in onze wijk en ons dorp. In één klap dreigt nu alles anders te worden. Waarom? Ik voelde mij machteloos, totdat er een referendum werd aangevraagd. Zou het dan toch nog anders en op zijn Houtens kunnen? Toen fietste ik niet meer door de wijken met de gemeente maar liep ik door Houten om handtekeningen voor het referendum te verzamelen. Veel mensen wisten niks van de plannen en schrokken net als ik van wat er dreigt te gebeuren.

 

Ik ben zeker niet tegen bouwen maar wil geen hoge gebouwen. Het past niet in onze buurten en neemt de zon weg voor de bestaande woningen. Dat is On Houtens. En het past zeker niet bij huizen die er al 40 jaar staan. Men moet daar in dezelfde stijl huizen bouwen en rekening houden met mensen die daar een huis hebben gekocht en hun leven hebben opgebouwd omdat ze het daar een fijne plek vinden.

 

De Ruimtelijke Koers heeft het over betaalbare woningen, maar wat is betaalbaar? € 900 of € 1000,- per maand? Volgens mij kunnen de jongeren dat ook niet opbrengen. Het uitkopen/verplaatsen van bedrijven, zal de prijs alleen maar opschroeven.

 

De boeken over Noordwest gaan nu (tijdelijk) de la in maar in het Centrum en de Molenzoom wordt het alleen maar voller. En hoe kun je zeggen dat je Houten Oost wilt onderzoeken en toch gewoon wel alvast een deel van de plannen uit gaan voeren? Als je voor Houten Oost kiest komen Centrum en Molenzoom er ook anders uit te zien.

 

Het is allemaal te veel en te hoog ineens. De gemeente wil 14-hoog bouwen in het centrum om het Rond aantrekkelijker te maken, maar dit gaat ten koste van het woongenot van de huidige bewoners. Parkeren zal een groot probleem worden.

Die boeken over het Centrum en de Molenzoom moeten ook maar in de la erbij, naast de boeken van Noordwest. En dan de tijd nemen om te kijken naar wat er nodig is en naar een andere manier van bouwen zoals bijvoorbeeld in het Manifest Houtense Koers.

 

En Gemeente Houten, als u ergens gaat bouwen: ga eens echt met de omwonenden in gesprek in plaats van ons alleen aan te horen! Een tijd geleden heb ik een artikel gelezen waarin stond dat iemand schouder aan schouder wil staan met de Burgers. Dat willen wij ook heel graag, maar als ik de plannen lees word het rug aan rug en staan er straks staan alleen hoge flats schouder aan schouder.

 

De Ruimtelijke Koers moet helemaal van tafel en opnieuw onder de loep worden genomen. Er moet meer naar de Burgers worden geluisterd. Hadden ze dat maar eerder gedaan; dan was er niet zoveel geld verloren gegaan aan waardeloze plannen. Kijk maar naar de posters die overal hangen dat zegt genoeg. Het Referendum zal het uitwijzen.

 

Een bezorgde bewoonster van de Melkhoeve

Ans Steehouder


«   »