Home » Blog » Jong geleerd is oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 08:45

 

 

Goedemorgen,

 

In 2000 ben ik geboren in Houten. Ik ben hier naar de basisschool gegaan, vervolgens heb ik op College de Heemlanden gezeten en nu studeer ik Rechtsgeleerdheid in Utrecht. Ik woon nog thuis. Uit gemak? Misschien, maar ook voor vrienden, werk en gezelligheid. Je kunt veel over Houten zeggen maar het is en blijft een dorp. Bovendien zijn er in Houten weinig mogelijkheden om op deze leeftijd op jezelf of samen te gaan wonen. Waarom gaan we niet zo snel mogelijk huizen bouwen? Je zou dus zeggen dat ik onverdeeld positief zou moeten zijn over de Ruimtelijke Koers en dit was ik in eerste instantie ook.

Pffff… Wat een lang document. Daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in. Maar, ik hoorde steeds meer mensen om mij heen over hoogbouw en appartementen. Ik vroeg me af waar dan die betaalbare eengezinswoningen zouden komen die ik zo graag wilde en begon te lezen. De onverdeelde positiviteit nam af. Ik besloot me in te schrijven voor de RTG’s en kreeg hier niet echt een beter gevoel van. Ik werd benaderd door een groep enthousiaste Houtenaren die een alternatief plan wilde maken en wat ‘jonge’ inspraak nodig hadden en besloot hier aan mee te werken.

Meningen zijn zo ongelofelijk belangrijk en we leven in een samenleving waar iedereen ze heeft. Heerlijk vind ik dat. Maar waar baseer je een mening nu eigenlijk op? Ik gok dat er heel veel mensen zijn die geen tijd hebben om een document te lezen van 300+ pagina’s. Die eigenlijk geen idee hebben van de enorme strijd in de gemeenteraad. Die vooral het heel hard ‘tegen’ de Ruimtelijke Koers zijn vervelend vinden. Die het idee hebben dat het referendum alle huizenbouw alleen maar zal vertragen. Ik begrijp het allemaal. Maar we kunnen er niet meer omheen. In onze lokale krant, op Facebook en op de Omroep Houten; de Ruimtelijke Koers is hot topic. Zoals het hoort te zijn en zoals het nog wel even blijft. Het verzoek dat ik wil doen is; lees de Ruimtelijke Koers. Iedere bladzijde, iedere bijlage. Ik heb het gevoel dat de onwetendheid toch groot is. De Ruimtelijke Koers is niet alleen een plan om +/- 5000 woningen te bouwen, het is een ingrijpende verandering in de complete uitstraling van Houten.

Wat is dan mijn mening? Ik wil betaalbare huur- en koop woningen die ook een lange tijd betaalbaar blijven, voor alle jongeren die in Houten willen (blijven) wonen. Starterswoningen in verschillende vormen en maten, kamers voor studenten, speciale jongerenwoningen, (sociale) huurwoningen, tiny houses etc. Voor de betaalbaarheid moeten dus concrete plannen komen; denk aan startersleningen of terugkoopverplichtingen. Deze huizen zouden op een plek moeten komen waar niet over gezondheid nagedacht hoeft te worden. Voorts moet er zo snel en efficiënt mogelijk gebouwd worden. Dit hoort geen hoogbouw te zijn, het past niet bij Houten en het is zeker niet perse goedkoper. Het is dan ook niet de enige oplossing.

Commentaar geven is makkelijk, zullen veel mensen denken. Mijn oplossing (samen met andere Houtenaren) is dan ook te vinden in de Houtense Koers. Ik hoop dat vele jongeren, net als ik, tegen de Ruimtelijke Koers zullen stemmen. Zoals de Ruimtelijke Koers er nu ligt doet hij mijn inziens niet voldoende ‘recht’ aan de mensen die Houten hebben opgebouwd, maar ook niet aan de mensen die er graag willen (komen) wonen. Sneller, gezonder, lager en betaalbaarder bouwen is iets waar naar gestreefd zou moeten worden. Mijn belang is hetzelfde als dat van vele jongeren; kunnen blijven wonen in het Houten waarin je bent opgegroeid. Ik hoop dat mij, alsmede vele anderen, dat gegund wordt.

 

Groeten,

Sharon Zwijsen


«   »