Home » Blog » Opdat er daarna een beter plan gemaakt kan worden..........

Opdat er daarna een beter plan gemaakt kan worden..........

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 09:45

 

 

 

Van het weekend de Vijfwalroute in Houten-Zuid eens gelopen. Echt een aanrader! Wat veel groen om voor klein en groot in te recreëren. En tevens zie je de variatie aan woonhuizen in Houten-Zuid. Kijk zo willen mensen graag in Houten wonen. Natuurlijk is de opzet anders dan in de oudere wijken, maar er is veel gemeenschappelijk groen.

 

Daar moeten we met een nieuw te schrijven Ruimtelijke Koers 2040 ook naar toe. In plaats van flats te bouwen op een verouderd bedrijventerrein naast de snelweg (A27), naar een moderne woonwijk in Houten Oost. Een woonwijk met veel circulaire flexbouw in het groen. Wat versta ik daar nu onder? De komende 15 jaar is er nog een grote woningnood in Houten en omgeving. Daarna gaan de babyboomers (tot 1953) voor een groot deel “van de woningmarkt af”. Zij willen dan liefst naar ruime appartementen of woningen op de begane grond zonder trap.

 

En als die woningen er eenmaal zijn kan er een kleine volksverhuizing plaatsvinden. De leeftijdscategorie 35-55 schuift naar hun huizen door en starters naar huizen van de categorie 35-55.

Kortom er moeten huizen voor starters en babyboomers gebouwd worden. Huizen voor starters zullen niet al te groot kunnen zijn gezien de kosten. Maar als je flexbouw toepast zou je later van bijvoorbeeld twee van deze huizen weer een groter nieuw huis kunnen maken. Of een aantal ervan afbreken, zodat er weer meer groen in de wijk vrijkomt. Zo pak je enerzijds het probleem van de woningnood aan, want ja die is er en ik gun al die mensen een eigen woonplek en anderzijds ga je niet bouwen in Noord-West, waar de GGD Utrecht een negatief woonadvies over afgegeven heeft. Slecht voor de gezondheid van de aanstaande bewoners! Dus onacceptabel om daar huizen of appartementen te bouwen!

 

Kijkt u eens naar het Manifest Houtense Koers, een burgerinitiatief om in Houten-Oost een woonwijk met 3000 woningen te realiseren. Of de verbeelding daarvan: Kromme Rijnpark Houten-Oost.

 

Andere voordelen van bouwen in Oost in plaats van in Noord-West zijn: geen verplaatsing van voetbalvelden van SV Houten en plantenkwekerij Jongerius. En bovenal geen verlegging van de Rondweg. Dit bespaart miljoenen!! Tevens is de grond in Oost al van de gemeente, dus mag de gemeente beslissen wie waar en wat gaat bouwen. Daardoor hebben wij als burgers meer kansen op invulling van eigen initiatieven.

 

Ik roep u allen op om hier eens over na te denken en bij het referendum op 17 maart aanstaande tegen de huidige Ruimtelijke Koers Houten 2040 te stemmen. Opdat er daarna een beter plan gemaakt kan worden voor jonge en oude inwoners van ons Houten. Een plan met behoud van de visie op bouwen die Houten tot op heden zo kenmerkt.

 

Vera de Ru


«   »