Home » Blog » En ik kwam in Houten wonen omdat.....

En ik kwam in Houten wonen omdat.....

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 08:10

 

 

Anderhalf jaar geleden via wat omwegen in Houten terecht gekomen. Bewuste keus overigens, van mij en de kinderen. De één zit op school in Nieuwegein, de ander in Utrecht. Vanuit Houten is alles bereikbaar. Bovendien wonen er klasgenoten, vrienden. En Houten is prettig. Het oogt vriendelijk, groen, fietspaden, dorps. Gezellig en knus. En als je naar de stad wil, is die vlakbij, een paar haltes met de sprinter.

Vlak bij het station, winkels, maar ook bomen in de tuin, piano en boeken in de woonkamer en ontzettend fijne buren. Dat er plannen zijn om de boel grondig op de kop te zetten, daarvan ben ik me nauwelijks bewust. Na een half jaar spreekt een buurman me erover aan. Dat er iets gaat gebeuren aan de Molenzoom lijkt me prima. Veel van die bedrijfspandjes staan half leeg, dus om daar appartementen van te maken lijkt me een prima plan. De vorige bewoners van mijn huis zijn vertrokken uit Houten. Het huis werd te groot en in Houten was niet echt iets naar hun smaak. Ook jongeren kunnen niet goed terecht, daar moet iets aan gebeuren.

Als de Ruimtelijke Koers komt, schrik ik. Naar het centrum toe tot tien hoog bouwen en daarnaast nog “stedelijke accenten”? Hoe past dit bij Houten? En het ergste is, je moet wel heel goed lezen om te begrijpen wat het plan is. Op de eerste versie komt veel protest van de bewoners. Ook van ons, het rijtje in de straat. Gelukkig heb ik heel verstandige, actieve buren die weten hoe dit werkt. We stellen vragen over participatie, de regie van de gemeente, de menselijke maat en het Houtens DNA. Ze zeggen “wacht maar af, het wordt heel mooi”. Ja, maar sommige mensen vinden Almere ook mooi, of New York, maar ik wilde Houten.

Waar ik bang voor ben? Voor een grote flat voor de deur die het licht uit mijn keuken wegneemt en mijn zonnepanelen waardeloos maakt. Voor overlast van parkeren, omdat de starters uit de flat na twee jaar wel een auto hebben en die ook kwijt moeten. Voor veel meer bussen en auto’s, de waardedaling van mijn huis en het verpeste uitzicht.

Maar het is groter dan mijn huis en mijn voortuin. Ik heb gekozen voor Houten vanwege de uitstraling. Je gaat via de Molenzoom naar het centrum. Lage bedrijfspandjes langs die weg, wat herkenbare goede doelen, appartementen in laagbouw. Bochten in de weg, bomen erlangs en nogal wat hobbels. Halverwege flink remmen vanwege de fietsers. Dorps gevoel. De toekomstvisie die er nu ligt gaat over hoogbouw. Stads. En dan vlak achter die hoogbouw woonwijken. Het sluit niet aan en is alleen gericht op nieuwe bewoners, niet op de mensen die er al zijn. Bepaald geen visitekaartje van het Houten waarvoor ik heb gekozen.

We waren in gesprek met de gemeente maar die lijkt niet te luisteren, gezien de wijzigingen in de nog steeds niet aantrekkelijke Ruimtelijke Koers. Dan maar “nee” bij het referendum en goed letten op de programma’s, straks bij de verkiezingen.

 

Catherine Strasser


«   »