Home » Blog » Buitenstedelijk of binnenstedelijk? Of allebei?

Buitenstedelijk of binnenstedelijk? Of allebei?

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 08:19

 

 

Buitenstedelijk of binnenstedelijk? Of allebei?


De Ruimtelijke Koers van de gemeente wil het buitengebied sparen en daarom binnenstedelijk bouwen. Op zich snap ik de gedachtengang wel, het is ook een trend in Nederland.

 

Vaak fiets en loop ik over het Ka-pad, net buiten Houten Zuid. Rustig, met alleen fietsers en wandelaars. Heerlijk. Ik zou het liefst willen dat dat zo blijft en dat ál het groen om Houten heen blijft. Maar toch. Als ik moet kiezen tussen binnenstedelijk proppen of een gedeelte van de 4800 woningen buitenstedelijk bouwen, kies ik voor het laatste.

 

Ik noem het niet voor niets proppen. De Ruimtelijke Koers wil rond de koppeling en binnen de rondweg, in totaal 2600 woningen bouwen, en moet daarvoor flink de hoogte in. Het moet allemaal tussen bestaande bebouwing in. De andere blogs hier hebben al beschreven hoe dat aanvoelt.

 

Zelf denk ik dat het begrip binnenstedelijk bouwen verkeerd gehanteerd wordt door de gemeente. Een heel nieuwe wijk bouwen op een voormalig industrieterrein zoals de Merwedewijk in Utrecht, 6000 woningen, zorgt dat het een geheel wordt met een logische opbouw. Je valt er geen bestaande bewoners mee lastig, bovendien. Dat is echt wat anders dan wat er nu voorligt in Houten.

 

Dat er woningen bijkomen binnen de rondweg is prima, maar niet zoveel als de Ruimtelijke Koers voorstelt. Ik denk aan halveren, maar de planning kan eindigen in nog iets meer of minder. En dan inderdaad verkennen wat de mogelijkheden zijn voor Houten-Oost, zoals de gemeenteraad gelukkig besloten heeft.

 

Offeren wij dus buitengebied op? Ja, dat doen we. Maar daarmee kunnen we ook een bescheiden bijdrage leveren aan het verkleinen van de veestapel in Nederland, met een goede regeling voor de boeren. En wat er aan groen overblijft, kan hopelijk ook meer hoogwaardige natuur worden dan grasland. Ik zie in het alternatief dat bedacht is, de Houtense Koers, veel meer muziek.

 

Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel vertrouwen in de capaciteit van de gemeente om welke binnenstedelijke bouwtaak dan ook uit te voeren. Er komt zo veel bij kijken, en je hebt als gemeente maar beperkte instrumenten. Als je ziet wat er tot nu toe al niet goed is gegaan, ik noem alleen maar alle – mogelijk afgedwongen door projectontwikkelaars - geheimzinnigheid en het idee om woningen vlak langs de snelweg te bouwen in Noord-West.….

 

Overigens sta ik wel achter de ambitie van de gemeente om 4800 woningen te realiseren tot 2040.

 

Pim de Graaf


«   »