Home » Blog » Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door de soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? ..............

Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door de soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? ..............

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 07:47

 

 

“Zo'n 2000 jaar geleden was heel Gallië bezet door de soldaten van Caesar, de Romeinse veldheer. Héél Gallië? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers….” (bron Google)

 

Wat nu in Houten gebeurt doet denken aan de verhalen in Asterix en Obelix. Oprukkende rationalisatie en grootschaligheid. Overal! Overal? Nee, een klein dorp bleef moedig weerstand bieden aan de ontwikkelaars van de Ruimtelijke  Koers Houten 2040……

 

De Ruimtelijke Koers Houten 2040 koerst af op een patstelling tussen de Houtense bevolking en zij die hen vertegenwoordigen. Een plan met stedelijke allure moet erdoor gedrukt worden. De rede en redelijkheid van hoor en wederhoor wordt maar mondjesmaat - haast obligaat - ingevuld. Goede argumenten worden genegeerd. Old school ruimtelijk beleid in een tijd dat iedereen op zoek is naar terugkeer van de menselijke maat en verbinding. Participatie is de sleutel tot draagvlak, maar het Houtens managementteam marcheert door, terwijl de weerstand daarmee vanzelf - met de energie van de proteststem - mee marcheert…. Het referendum als toverdrank…..

 

Houtenaren zijn blij met hun woonomgeving. Nu nog….. een dorps karakter in een voller wordende randstad. De stad is dichtbij maar buiten, het dorp is hier en binnen. De verhalen die hierover verschijnen rondom het plan van het gemeentebestuur geven blijk van trots en tevredenheid over de schaal van Houten. Geen grootschaligheid en anonimiteit, maar een groene uitstraling en overzichtelijke maatvoering als voorwaarde voor fijn wonen. Natuurlijk is een deel van Houten, zoals de Molenzoom, aan verbetering toe en is er ruimte voor meer woningen. De schrik zit er echter goed in als de plannen worden ontrafeld. Het besef dat de gemeentelijke managers dit niet gaan beheersen met de ruimte die wordt weg gegeven is reëel. Wonen wordt productie en geen beleving als er ruimte wordt gegeven aan disproportionele hoogbouw…..

 

De wijze waarop de plannen worden vormgegeven is eigenlijk verbazingwekkend ouderwets. Een proces met een minimum aan actieve betrokkenheid van de Houtense bevolking. Het lijkt alsof het Masterplan, met een vinkje in het vakje “stakeholders geraadpleegd” moet en zal worden doorgevoerd. Ooit van co-creatie gehoord? Of de Mutual Gains Theorie? Er is op het gebied van omgevingsmanagement toch veel ontwikkeld in de afgelopen 20 jaren. Maar het lijkt aan de Houtense bestuurders voorbij te zijn gegaan. Complexe ruimtelijke projecten in den lande worden met de omgeving vorm gegeven. Er wordt gezocht naar de noodzakelijke en ook opwindende WIN-WIN in de plannen. Elk wat wils. In Houten wonen veel betrokken en intelligente mensen. Er is energie om samen de schouders eronder te zetten. En veel kennis over de eigen woonomgeving. En toch staat de deur naar deze uitgestoken hand voor samenwerking niet open, zo lijkt het. Zijn mondige burgers te bedreigend voor de plannenmakers? Is er al teveel geld uitgegeven aan het voortraject, waardoor budget gedreven voortgang de kwaliteit gaat drukken? Is er angst? Waarom niet met open vizier de plannen bekijken en bijstellen?

 

Over een maand een raadgevend referendum. De bevolking van Houten geeft dan raad. Beetje laat maar wel hard nodig. Goede raad is duur, dat weten we. Heel benieuwd wat het Houtens bestuur met de uitkomst gaat doen…… Old school? Meestribbelen of echt betrokken? Laten we onze stem duidelijk horen. Het is onze woonomgeving. Duidelijk toch?

 

Bart-Jan Kouwenhoven

 

 

 

 


«   »