Home » Blog » Bouwen naar Houtense maat

Bouwen naar Houtense maat

Gepubliceerd op 1 maart 2021 om 07:44

© European Union 2021 – Source: EP

 

In de jaren negentig stond de Houtense gemeenteraad, waar ik toen lid van was, voor een enorme uitdaging: vele duizenden nieuwe woningen bouwen. Eensgezind hebben we toen gezegd: dat vraagt kwaliteit en bouwen naar menselijke maat. Dus: ruim opgezette woonwijken, betaalbare en kwalitatief goede woningen en geen hoogbouw. Houten heeft zelf ook de regie in handen gehouden van die bouwplannen. Kortom, we besloten te bouwen naar Houtense maat.

 

Wat is die formule aangeslagen! Wonen in Houten is populair. Dus laten we die formule, dit concept alsjeblieft doorzetten! We hebben echt geen flats en woontorens tot 14-hoog nodig om het grote probleem van de woningnood aan te pakken. Juist in Houten hebben we laten zien en getoond, dat het echt anders en beter kan.

 

We staan nu opnieuw voor een soortgelijke uitdaging als enkele decennia geleden. De woningnood is groot, er moet gebouwd worden. Ik ben blij dat de familie Jonkers en anderen het initiatief hebben genomen om opnieuw te gaan voor bouwen naar Houtense maat. Ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen hier ook goed kunnen wonen, samen met vele anderen. Laten we lessen trekken uit het verleden en daaruit vooral het goede behouden. Never change a winning team/formula!

 

En voorts; wat is nu een van de lessen van de huidige pandemie? Dat we niet blind moeten varen op de markt. Dat de overheid meer moet doen bij de planning en de realisatie van beleid. Waarom dan toch de Houtense nieuwbouw uit handen geven aan projectontwikkelaars, zoals nu in de plannen staat? Dat zij verre! Laat ook die les vanuit het Houtense verleden bewaard en toegepast worden: Houten houdt de regie over de nieuwbouw.

 

Peter van Dalen


«   »