Home » Blog » De visie van onze gemeente over de ruimtelijke koers overtuigt niet.

De visie van onze gemeente over de ruimtelijke koers overtuigt niet.

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 07:53

 

De visie van onze gemeente over de ruimtelijke koers overtuigt niet. Op geen enkele manier.

Ja, er zijn de komende jaren duizenden huizen nodig, voor jong en oud, ook in Houten en omgeving.

Maar nee, niemand wil dan tenminste 10 van der Valk torens in het centrum bouwen -zou je denken- en toch is dat nog altijd onderdeel van de plannen. Bizar.

In de aanloop naar dit soort dwalingen is er iets goed misgegaan. Mij lijkt dat een aantal strategische keuzen niet is doordacht, noch gemaakt (of te makkelijk in handen is gelegd van de jongens van de externe bureaus……). Ik geef er een paar in overweging:

 

  1. Zo lang de Noord West variant op tafel ligt schuurt Houten aan tegen een verdergaande stedelijke ontwikkeling. Dat resulteert uiteindelijk in fusie met Utrecht en/of Nieuwegein (sinds de jaren ’80 verminderde het aantal gemeenten in Nederland van ruim 800 naar 352 nu, zonder grootse plannen, hap-snap als de gelegenheid zich voordeed, bij het doorgaan van de plannen vindt de fusie plaats op 1 januari 2038, of 2039, schat ik zo).

 

Nergens lees ik van een alternatief om samen met andere groter groeiende ruimtelijke gemeenten als Bunnik en Wijk bij Duurstede samen te werken en te bouwen. Op 1 januari 2038 hebben deze 3 gemeenten samen meer dan 100.000 inwoners, een mooie grote gemeente dan, als het toch tot een fusie moet komen;

 

  1. Nadat de plannen zijn gemaakt is het verhaal gekomen dat dit nog altijd past in het DNA van Houten. Ik zou eerst gepoogd hebben dat DNA te actualiseren en dan het plan te maken. Houtens DNA is anno de komende jaren een compacte, organische stad, leef- en speelruimte, betrokkenheid en menselijke maat. De uitkomst: een excentrische wijk in Noord West, hoogbouw in het nieuwe centrum, heiligverklaring van Oost als ons nieuwe natuurgebied…..de match met het DNA is hier duidelijk niet gemaakt, DNA Onbekend derhalve;
  2. Bedrijventerreinen, zeker in het centrum van het land zijn cruciaal voor lokale en regionale werkgelegenheid. Het bedrijventerrein Doornkade verdwijnt in de voorgenomen plannen, maar waar komen dan de nieuwe locaties hiervoor? In de plannen blijft er weinig ruimte over voor bedrijventerreinen in Houten zelf, wijken deze dan uit naar ’t Goy of Schalkwijk of zo? De herontwikkeling van de Doornkade als bedrijventerrein is dan een strategischer keuze lijkt me, juist met woningbouwmogelijkheden in Oost en de vele lege kantoorgebouwen (maximaal 5 woonlagen zijn Heel Houtens) voor ver- of nieuwbouw;
  3. Na en al tijdens de pandemie is de roep om het anders te doen groot. Geef jezelf strategisch de tijd dat in je plannen te verwerken. Nog minder kantoorgebouwen en veel meer thuiswerken (dan moet je daar wel de ruimte voor hebben….) zijn maar een paar logische uitkomsten. Neem dat dan mee in de plannen, juist omdat er alternatieven zijn.

 

Op 15, 16 of 17 maart stem ik TEGEN bij het referendum. Om ruimte te maken voor een heroverweging die tot wel gedragen plannen leidt waarbij we ons thuis voelen en om een thuis te realiseren voor die duizenden toekomstige mede-Houtenaren.

 

Hans Bruning


«   »