Home » Blog » Tot nu toe ging het goed met Houten…….

Tot nu toe ging het goed met Houten…….

Gepubliceerd op 6 maart 2021 om 08:06

 

In 1989 kwamen wij vanuit Nieuwegein in het buitengebied van Houten wonen op de Beusichemseweg tussen de weilanden, boomgaarden en hier en daar een boerderij. Verre uitzichten. Vanuit de tuin konden wij in de kerstperiode de verlichte zendmast in IJsselstein zien staan.

De eerste uitbreiding van Houten was vrijwel gereed in die tijd en er werd een begin gemaakt met de voorbereiding van de tweede uitbreiding (VINEX). Ook toen inspraakavonden over de ruimtelijke koers en uitbreidingsplannen. Diverse opties werden onderzocht op haalbaarheid en wenselijkheid. Schalkstad en Houten-Zuid liggen nog op het netvlies. Ontwikkeling richting Utrecht of uitbreiding in een schil om Houten vielen al snel af. Het werd Houten-Zuid, en Loerik (waar wij wonen) was als eerste aan de beurt, ons stukje Beusichemseweg werd omgedoopt in Staatsspoor, en wij werden ingebouwd. Weg vergezichten, weg vrijheid maar er kwam veel moois voor terug. Het karakter van Houten werd eer aangedaan in Houten-Zuid. Ik kan me nog heel goed het karakter (de feel) van de informatiebrochure herinneren waarin het belang van het landelijk karakter van het “nieuwe” Houten voorop stond.

Wij bleven waar we in 1989 neerstreken in Houten, en voelen het landelijk karakter nog altijd.

Hoe anders voelt het nu de nieuwe ruimtelijke koers wordt voorgeschoteld. Natuurlijk moeten er nog veel plannen nader worden uitgewerkt en zijn nog niet concreet maar naar de snelweg groeien en hoogbouw zijn de aspecten die vooral bij mij zijn blijven hangen. Natuurlijk zijn er veel woningen nodig. Vooral voor jongeren is dit een enorm probleem aan het worden in het huidige Houten. Maar van hoogbouw zoals die bijvoorbeeld op Kanaleneiland plaatsvond wordt op termijn niemand vrolijk. Van wonen langs de snelweg wellicht nog minder. Dat moet echt anders en kan ook anders bijvoorbeeld door hoogbouw tot maximaal 5 woonlagen in combinatie met het omvormen van leegstaande kantoren tot woon-werk-appartementen, en kleine eengezinswoningen met niet veel tuin maar wel betaalbaar.

Ik stem TEGEN tegen de ruimtelijke koers bij het referendum in de hoop dat deze nog eens stevig tegen het licht wordt gehouden.

Hans Boon


«   »