Home » Blog » Ruimtelijke Koers 2040 neemt de verkeerde afslag

Ruimtelijke Koers 2040 neemt de verkeerde afslag

Gepubliceerd op 11 maart 2021 om 07:48

 

‘Prettig wonen voor iedereen!’ Is de titel van de hoofdlijnen van de ruimtelijke Koers Houten 2040. Voor iedereen? Niet voor de inwoners die gekozen hebben voor wonen in Houten vanwege het ‘Houtense DNA’, niet voor huiseigenaren die straks aankijken tegen hoge flatgebouwen, niet voor de bewoners van sociale huurwoningen in het centrum die gesloopt gaan worden, maar ook niet voor de toekomstige nieuwe inwoners. De bouw van sociale huurwoningen in Houten Noordwest bestaat uitsluitend uit flats. Bij het doornemen van de stukken Ruimtelijke Koers kwam ik zoveel onlogische en niet onderbouwde zaken tegen dat ik er een boekwerk over zou kunnen schrijven.

 

Unieke opzet van Houten

Ruim 35 jaar geleden verhuisden we met twee kleine kinderen van een flat 4 hoog in een flatwijk in Leidschendam naar een grondgebonden woning aan de rand van Houten. Het was de hemel op aarde. Kleinschaligheid, betaalbaarheid, fietsvriendelijkheid, voorzieningen op loopafstand, goede treinverbinding en fietsbare afstand naar het werk van mijn partner gaven de doorslag voor deze keuze. Het is een fantastische omgeving voor kinderen om op te groeien. Ik woon nog altijd in hetzelfde (rijtjes)huis en geniet van de groene omgeving binnen en buiten de Rondweg.

 

Aantasting van het leefklimaat

Ruimtelijke koers 2040 kiest voor een stadse uitstraling en krijgt daarmee de stadse problemen er gratis bij. De plaatjes en tekst in de brochure zijn misleidend. Compact bouwen en verdichten gaan niet samen met meer groen. Het ontwerp heeft helemaal niets te maken met het Houtense DNA, laat staan een verbetering ervan. De menselijke maat is zoek.

 

Neem alleen al het centrum en de Molenzoom. In 2040 staat rond het Rond hoogbouw van 6 tot 14 verdiepingen. De minimale afstand tussen twee torenflats is gelijk aan een blok van 10 rijtjeshuizen en er komt geen splintertje open ruimte tussen. Langs de Molenzoom staan de panden van 6 tot 14 verdiepingen schouder aan schouder. Op de parkeerplaatsen achter de huidige kantoorgebouwen staan flats van 5 tot 10 verdiepingen pal tegenover de eengezinswoningen. De Molenzoom zou de uitstraling hebben van een promenade waar de auto te gast is. Maar er rijden wel bussen, vrachtauto's om de winkels te bevoorraden en meer auto's als nu van de nieuwe bewoners en winkelend publiek. Een oplossing voor de huidige gevaarlijke kruising van het fietspad en de afslag naar de parkeergarage heb ik in het ontwerp niet kunnen terugvinden.

 

Om de plannen te realiseren worden veel sociale huurwoningen, zowel appartementen als grondgebonden woningen, gesloopt. Niet alleen de woningen binnen de kern van het centrum ondergaan dat lot. Ook het wijkje met FOKUS woningen achter de Heemlanden, het huizenblok met het kleurrijke tegeltableau vogels in de Weide en eengezinswoningen aan de centrumkant van de Hoeven riskeren sloop. Die vallen in zone 2 met een hoogte van 4 tot 7 bouwlagen. Nergens lees ik hoeveel woningen hiermee verloren gaan. Ook de huidige kantoorpanden zie ik niet terug in de beeldschetsen. Wat een vernietiging van kapitaal en materiaal. Jarenlang zal het centrum en de Molenzoom een bouwput zijn. Veel winkeliers zullen dit niet overleven.

 

En hoe zal het wonen zijn in die steenwoestijn? Maar aan een kant van je appartement ramen? Of bij je overbuurman op de tafel kunnen kijken? Als je ‘geluk’ hebt 14 hoog met zicht op Houten en het landschap? Maar je moet wel de lift nemen om buiten te komen, waar staat je fiets en hoe ver is het lopen naar je auto die je aan de rand van het centrum moet parkeren of ergens diep onder het flatgebouw? Wat was ik blij dat ik mijn fiets zo uit de schuur kon pakken en niet meer zoals in Leidschendam naar de berging in de kelderbox hoefde die steeds onveiliger werd.

 

Alternatief

Houten is een dorp en geen stad. Het centrum is te klein voor stadse allures. De meeste Houtenaren zijn juist heel blij met het dorpse karakter dat Houten ondanks de groei heeft behouden. Een stem tegen bij het referendum is niet een stem tegen de bouw van woningen. Het is ook niet een stem voor bouwen voor de kapitaalkrachtigen. Het is een kans voor het ontwerp Houtense Koers dat voorziet in een mix van eengezinswoningen, appartementen en hofjeswoningen. Het is een kans voor een groen, duurzaam en klimaatbestendig alternatief voortbouwend op het Houtense DNA. Natuurlijk is het jammer dat er met de derde uitbreiding opnieuw een stukje landschap wordt opgeofferd. Maar ik gun het iedereen om prettig te wonen, ook gezinnen die zijn aangewezen op een sociale huurwoning.

 

Marijke van Eijkeren


«   »