Home » Blog » Wil het politieke bestuur luisteren?

Wil het politieke bestuur luisteren?

Gepubliceerd op 16 maart 2021 om 08:05

 

Wie in het politieke bestuur van een gemeente, zoals Houten, werkt, bevindt zich op een unieke kruising van belangen. Bijvoorbeeld het belang om:

  • aan de wensen van de kiezer tegemoet te komen,
  • het verkiezingsprogramma van de partij zoveel mogelijk te implementeren,
  • het misschien wel zwaarbevochten compromis met de coalitiepartners op betrouwbare wijze na te komen,
  • helder leiderschap naar het ambtelijk apparaat te laten zien,
  • loyaal te zijn naar andere (bijvoorbeeld landelijke) overheden,
  • eerlijk en aantrekkelijk te zijn voor lokale bedrijven, etc.
  • er zelf plezier in te behouden! 

 

Wie dus denkt dat alleen het belang van de inwoners wordt gediend, zit er naast. Het besturen van een gemeente is een complexe taak, waar je met veel meningen en belangen rekening moet houden. Heb je uiteindelijk met al die uiteenlopende belangen en meningen rekening gehouden en ligt er een concreet voorstel, dan ben je blij.

 

Ik kan me goed voorstellen dat onze politieke bestuurders opgetogen waren dat er een voorstel voor nieuwbouw lag. Het leek er misschien zelfs wel op dat de direct betrokken partijen er tevreden over waren en de gemeente zelfs aan de landelijke wens om te bouwen voldeed. Niet uitgesloten is de aanwezigheid van enige trots bij onze bestuurders. En vergeet niet dat er ook al veel kosten zijn gemaakt, dat geeft een verplichting.

 

Dan komt er een moment dat je denkt als bestuurder: we zijn er nu lang genoeg mee bezig geweest, het is misschien niet ideaal, maar de meeste mensen zijn het er mee eens. Zo werkt immers de politiek, vooruit dan maar. Ik ben voor.

 

Tsja, het moet een echte teleurstelling zijn als dan ineens blijkt dat de inwoners het er niet mee eens zijn! Dat is niet de bedoeling, ik bedoel dat serieus, dat is écht niet de bedoeling. Wij moeten niet denken dat onze politiek bestuurders willen dat wij, de inwoners van het dorp waar zij bestuurder van zijn, het niet met ze eens zijn. Integendeel, ze willen ontzettend graag onze instemming en waardering. Ze hopen oprecht dat we blij zijn met hun, met veel moeite bedachte, oplossingen, die verdorie nog aan toe, ook nog eens veel geld en moeite hebben gekost. Zij willen echt heel, heel erg graag dat we het er mee eens zijn. Maar hoe begrijpelijk die wens van de bestuurders ook is, we zijn het niet eens! Teleurstellend, voor iedereen.

 

Stel Houten is een bedrijf en dat bedrijf gelooft in een nieuw product, een product dat veel geld heeft gekost om te bedenken en te ontwikkelen, waar de directie zijn nek voor heeft uitgestoken. Een prachtig prototype ligt uiteindelijk klaar, maar, helaas, de klant vindt het ineens niet leuk of interessant of ... noemt u maar. Wat doe je dan als directie van een bedrijf met echte klanten? Je klanten dwingen het toch te kopen, omdat je nou eenmaal zoveel geld aan de ontwikkeling hebt uitgegeven? Of ga je heel veel geld steken in marketing en productie om uiteindelijk, na nog grotere verliezen, te worden ontslagen of failliet te gaan? Nee je stopt met het product. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. En dat bedrijf zal hopelijk heel goed nagaan waarom ze het gevoel met de markt is verloren. Meestal is de reden veel te weinig afstemming met de klant of er is teveel vanuit de technische specificaties gedacht. Bijvoorbeeld nog meer gigabites, of nog kleiner of, etc. Terwijl de klant daar niet naar op zoek was, die zocht betekenis, een gevoel, een verhaal.

 

U merkt de parallel. Het door de gemeente voorgestelde nieuwbouwplan is technisch gezien misschien te verdedigen, maar mist bezieling en verhaal en sluit niet aan op de beleving van de inwoners van Houten. En dan gaat het mis. Er staat ineens iemand op die wel een verhaal heeft en de ziel van de inwoners raakt. Een verhaal dat aansluit bij de identiteit van Houten, een verhaal dat ons verbindt met wat Houten Houten maakt. Willen wij bouwen in Houten, jazeker, maar dan wel op zijn Houtens! Geen hoogbouw, wel behoud van kleinschaligheid en gemeenschapszin en hoge kwaliteit van wonen voor arm en rijk. Inclusieve wijken, waar men elkaar ontmoet en waar onderlinge betrokkenheid wordt gestimuleerd. Dat is Houten!

 

Het is moeilijk om terug te komen op eerdere keuzes en investeringen. Het is helemaal moeilijk om ideeën los te laten waar je in gelooft. Maar beste bestuurders luister! We willen graag een ander plan, een beter plan, een plan dat beter bij onze gemeente-identiteit en behoeften past. U zult een aantal belanghebbenden, maar niet uw belangrijkste belanghebbende, namelijk de inwoner, moeten teleurstellen. Durf dat en luister naar de uitkomst van dit referendum.

 

Omarm het referendum, het is niet tegen u, het is voor Houten en ik weet: dat bent u ook!

 

Anthon van der Horst


«   »