Home » Blog » Onze taak zit erop! Gemeenteraad; u bent nu aan zet. We wensen u veel wijsheid toe!

Onze taak zit erop! Gemeenteraad; u bent nu aan zet. We wensen u veel wijsheid toe!

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 08:26

 

Beste inwoners van Houten.

 

Wat hebben we ons gesteund gevoeld door jullie de afgelopen maanden! Soms werden we er stil van……….

 

Het begon allemaal met onze petitie tegen de Ruimtelijke Koers. Wat een reacties en persoonlijke verhalen die werden gedeeld op de petitie website. Het was een indrukwekkend getuigenis!

 

We hebben ingesproken – met velen van jullie – bij de Ronde Tafel Gesprekken. Ook daar werd zichtbaar hoe dit leeft in ons dorp en hoe constructief eenieder met de gemeente wilde meedenken om de plannen te verbeteren. Ook al die inbreng van heel gewone burgers heeft ons gesterkt in onze mening dat het goed is geweest dat wij het referendumverzoek hebben gedaan. Anders was op 8 december 2020 de RK gewoon ‘afgehamerd’ in de gemeenteraad. Nu hebben we als inwoners nog een kans de plannen aangepast te krijgen.

 

De emoties liepen soms hoog op. Met name toen de gemeente besloot dat een kleine 2000 handtekeningen die wij al hadden opgehaald midden in de huidige pandemie ongeldig waren. We moesten opnieuw de deuren langs! Wat was u -terecht- met ons boos en dat liet u gelukkig ook horen onder meer bij de viskar van Jan Schaap. Gelukkig is het uiteindelijk door ingrijpen van de referendumcommissie goed gekomen.

 

Op allerlei manieren heeft u ons gesteund: u zette uw handtekening, u kroop achter het toetsenbord, liep van deur-tot-deur met posters en u trok uw portemonnee om de activiteiten financieel te steunen.

We zijn uit de kosten dankzij u!

 

De ontknoping nadert………. De klus zit er voor ons en u op. Wij zijn er blij mee. Het werd tijd.

 

Uiteraard hopen we op een goede uitslag vanavond. Het is spannend. Wat de uitslag ook zal zijn, één ding is duidelijk: Houten gaat ons allemaal aan het hart. Dat zal ook blijken uit de hoeveelheid stemmen die zijn uitgebracht. Wij rekenen erop dat als blijkt dat de Ruimtelijke Koers niet breed wordt gedragen, de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid neemt en terug zal gaan naar de tekentafel. Dat is geen nederlaag maar een overwinning van de democratie.

 

Wat zou het fijn zijn als straks ook nieuwe generaties heel fijn kunnen wonen in een mooi, groen en sociaal veilig Houten. Eigenlijk kunnen wij het niet mooier zeggen dan onze oud burgemeester Wouter de Jong, die kort voor zijn afscheid een column schreef in het Groentje en daar deze woorden koos:

 

“Laten we de visie van de vorige generatie op een groen, leefbaar Houten met de menselijke maat als uitgangspunt daarbij niet uit het oog verliezen. Toekomstige inwoners en bezoekers zullen ons erom prijzen.”

 

Wat zou het prachtig zijn als over een aantal jaren alle inwoners met elkaar tevreden kunnen terugkijken op dit proces. Dat Houten een plaats blijft die internationale bezoekers ontvangt omdat er hier op een andere manier is gebouwd dan bij gewone Vinex-locaties. Dat Houten nog steeds uniek is en geroemd wordt om de leefkwaliteit. Dat dan voor- en tegenstemmers tegen elkaar kunnen zeggen dat de gemeenteraad in 2021 een wijs besluit heeft genomen, dat breed werd gedragen in de Houtense samenleving en dat het goed was.

 

Ons werk zit erop.

 

Gemeenteraad; u bent nu aan zet. We wensen u veel wijsheid toe!

 

 

Jolanda Wijsmuller

Ellen Standhardt-Jonkers

Rino Jonkers


«   »